Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Subotica Tech - College of Applied Sciences

16. Nemzetközi SISY konferencia (SISY 2018)

2018. szeptember 13-15. között Szabadkán megrendezték a 16. SISY nemzetközi konferenciát intelligens mérnökrendeszerek témában (SISY 2018 – Symponsium on Intelligent Systems). A konferenciát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem szervezték közösen, a szakmai támogatást az IEEE szekció biztosította.


A konferenciát hivatalosan dr. Rudas Imre (Óbudai Egyetem) nyitotta meg, majd felszólalt dr. Halasi Szabolcs, a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár segédtitkára. A Magyar Nemzeti Tanácstól Petkovics Márta, a végrehajtóbizottság tagja érkezett. Szabadka várost egyrészt Nataša Aleksić, szabadkai városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja képviselte, illetve Marijana Cupać, polgármesterének tanácsosa kommunális tevékenységek és közvállalatok szakterületre. A Főiskola nevében pedig dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. A plenáris előadásokat a következő kiemelkedő kutatók tartották: informatikai rendszerekről tartott előadást dr. Sonja Ristić, az Újvidéki Egyetem oktatója, majd dr. Ljiljana Trajković, a kanadai Simon Fraiser University-ről a tudományos munkásságáról és az oktatás fontosságáról számolt be, végezetül pedig dr. Philip Chen, a Macaoi Egyetem tudósa az alkalmazott fuzzy matematika tudományterületének legújabb eredményeit osztotta meg a közönséggel. Az előadások címe „Model – Driven and Domain Specific Language Paradigms in Information System (Re)Engineering Projects“ (dr. Ristić), „You and Your Career“ (dr. Trajković) valamint „Broad Learning System and its Structural Variations“ (dr. Chen).


A konferencián szerbiai, anyaországi, romániai, szlovák, boszniai, kínai, kanadai és észtországi kutatók vettek részt, előadásaik pedig az intelligens rendszerek, robotika és informatika különböző témáit ölelték fel. A kiemelkedő tudósok mellett a kezdő szakemberek is bemutatták kutatási eredményeiket egy külön doktorandusz szekcióban. A SISY konferencia képei itt láthatók