Visoka tehnička škola strukovnih studija
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Subotica Tech - College of Applied Sciences

Subotički polumaraton

Predstavnici naše škole i Studentskog parlamenta Sabolč Mesaroš, Mario Jozić, Loreta Forgo i Nenad Pekić u okviru VTŠ TEAM-a učestvovali su na Subotičkom polumaratonu.

"Ove godine sam prvi put učestvovao na Subotičkom polumaratonu. Iako imam iskustva od pre u trčanju i biciklizmu, mogu reći da je bio dosta veliki izazov konzistentno trenirati od sredine marta i postepeno povećavati kliometražu. U početku je bilo kiše, niskih temperatura, kasnije jakih vrućina i, neposredno pred sam događaj, povreda. Međutim, nisam hteo odustati nakon toliko uloženog truda i vremena, pa sam odlučio da prilagodim tempo sa planiranih dva sata na dva do dva i po za dužinu od 21 kilometar.

Dan pred maraton, prilikom preuzimanja paketa sam po prvi put video obim i složenost organizacije ovakvog događaja, koliko je ljudi, volje, vremena, i truda potrebno, i koliko je to dobro izvedeno što je, naravno, za svaku pohvalu. Utisak je bio još jači i bolji posle trke. Muzika na stazi, okrepa, fotografi, volonteri, i gledaoci. Neki su posmatrali sa uličnih prozora i pragova kuća koji su direktno na ulici Braće Radića, dok je mnogo veći broj njih bodrio trkače uz samu stazu, uključujući i decu koja su sa velikim uzbuđenjem i iskrenošću pružala ruke da se pozdrave. Nesvakidašnja i neobično dobra atsmofera. Na kraju — lepa medalja, ukusna štrudla, i ledeno pivo, pored svega ostalog, poslužilo je da stvori lepu uspomenu na događaj.

Sama trka je dobro prošla, uprkos izuzetnoj vrućini, povremenim bolovima zbog povrede tokom treninga, i male psihičke krize par kilometara pred kraj koja je prekasno došla da bi sprečila prelazak preko cilja. Učešće u maratonu je možda stvorilo malo veći pritisak i neizvesnost u kombinaciji sa obavezama u školi, ali često smo sposobni postići više nego što mislimo, iako nekada ne postignemo sve što smo zamislili. Negde između se pronalazi smisao i zadovoljstvo." -Nenad Pekić-

"A maraton egy hihetetlenül kihívást jelentő sportág, és az, hogy már közel 15 éve kitartok és szeretem csinálni, igazán inspiráló számomra. A futásnak nem csak a testemre, hanem a lelkemre is jó hatása van. Emellett a maratonok lehetőséget adnak arra, hogy kitörjek a komfortzónámból, meghaladjam a korlátaimat és új célokat tűzzek ki magam elé. Az 1. Szabadkai Félmaratonnal kezdtem meg a hosszú távú futást, amivel egyaránt "történelmet is írtam". Azóta minden évben részt veszek ezen a versenyen. Nekem minden évben ez a nap egy felszabadulás, amikor próbára teszem a testem, feszegetem a határaim és közben még jól is érzem magam. Sosem felejtem el az első szabadkai futásom. Nem bírtam, fel akartam adni, de közben utolért kettő futó, akik biztattak, hogy ne adjam fel. Nekik hála megléptem a saját határaim és rájöttem, hogy minden cél teljesíthető csak át kell lépni a korlátainkat. Minden évben gazdag bőséges rajtcsomagot állítanak elő a szervezők, köztük ingyen belépőket a szecesszió világába és kedvezményeket közösségi helyekre. Ajánlom mindenkinek, mert egy egész napos élménytúra.
Köszönöm, ezt a rengeteg csodaszép élményt a Szabadkai Félmaraton szervezőinek és támogatást iskolánknak a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolának ! Jövőre találkozunk!"
-Forgó Loretta-

"Két éve kezdtem el intenzíven futni, és azóta is szenvedéllyel űzöm ezt a sportot. A futás iránti szenvedélyem az egészségem és a kihívások szeretete miatt kezdődött. Először csak rövid távokat futottam, de hamar rájöttem, hogy ez az aktivitás nem csak a testemnek, hanem a lelkemnek is jót tesz. A futás segít nekem felszabadítani a stresszt, javítja a hangulatomat és erősíti az állóképességemet.
A 6. Szabadkai félmaratonon való részvétel egy hatalmas mérföldkő volt az életemben. Izgatottan álltam a rajtvonalhoz, és a támogató közönség hangulata még inkább fokozta az adrenalinom. Az útvonal gyönyörű volt, és a város lüktetése inspiráló hatással volt rám. Bár fárasztó volt, a kitartásom és a küzdeni akarásom segített átlépni a nehézségeket.
Az első maratonom teljesítése fantasztikus érzés volt. Az egész verseny alatt folyamatosan motiváltam magam, és amikor átléptem a célt, hatalmas büszkeséget éreztem. Ez az élmény megerősített abban, hogy bármilyen cél elérhető, ha kitartó vagyok és hiszek magamban."
-Mario Jozić-

"Én már 3 évesen kezdtem focizni akkor szerettem meg a futást. Azóta is, mint rekreációból szoktam futni. Most inkább a súly emeléssel foglalkozom, de persze a futást nem bírom kihagyni az egészséges testért. Ez volt az első futásom csoportban, mondhatom nagyon is tetszett. A csapat aki szervezte lehet látni, hogy profik. A futás napján nem a legjobban éreztem magam, de le akartam futni magamért is. Következőileg megpróbálok az első tíz között lenni. Köszönöm a lehetőséget, hogy futhattam!" -Mészáros Szabolcs-