Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Subotica Tech - College of Applied Sciences

Pozovite nas +38124/655-201

"Šetanje psa" - pobednička ideja takmičenja u izradi aplikacija

U prostorijama Poslovnog inkubatora Subotica, održano je takmičenje srednjoškolaca i studenata koji su se, samostalno ili u grupama, nadmetali u izradi aplikacija iz oblasti inovacija, tehnologija, automatizacije, mehatronike, programiranja i robotike. Predstavljeno je ukupno 13 različitih ideja, a za najbolju među njima proglašena je "Šetanje psa" studenata Visoke tehniče škole strukovnih studija, Luke Patarčića i Stefana Gašparića.

- U pitanju je aplikacija koja obezbeđuje usluge za šetanje pasa i to je zapravo poslovna ideja koja promoviše zdrav život pasa i obezbeđuje uslugu korisnicima našeg sajta. Sajt je osmišljen tako da sadrži opciju za registraciju korisnika, za zakazivanje termina za šetanje psa, kao i za plaćanje usluge, što korisnici mogu izvršiti putem onlajn transakcije. Pobeda nam mnogo znači, pogotovo ukoliko bude bilo mogućnosti da se ova ideja realizuje, jer mislimo da ima veliki potencijal na tržištu, a uz to bitno utiče i na podizanje svesti o fizičkoj aktivnosti i zdravlju ljubimca - objasnio je Gašparić.

Drugo mesto pripalo je timu naših studenata koji je predvodio Ognjen Grozdanović sa kolegama Gordan Zovko, Dušan Horvat i Petar Varga  – , za ideju o robotu koji prepoznaje atome, dok je treće mesto zauzeo Pavle Košić, učenik tehničke škole "Ivan Sarić", s aplikacijom "Robot ruka za sortiranje". Nagrađeni učesnici dobili su poklon bonove u vrednosti od 5.000, 10.000 i 15.000 dinara u prodavnici informatičke sfere, uz to da su osvajači prvog mesta dobili i put na 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

Takmičenje održano u Poslovnom inkubatoru Subotica, samo je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta "Regionalna inovativna laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku", koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. Vodeći korisnik na projektu je Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, a partneri su Univerzitet u Segedinu, Privredna komora okruga Čongrad i Poslovni inkubator Subotica.

https://www.subotica.com/vesti/setanje-psa-pobednicka-ideja-takmicenja-u-izradi-aplikacija-id34161.html#266637

https://www.subotica.com/fotografije/biznis-inkubator-subotica-takmicenje-u-izradi-aplikacija-id73755.html